AΣ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΔΕΡΦΙΑ.

ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ .

Advertisements

2 σκέψεις σχετικά με το “AΣ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΔΕΡΦΙΑ.

 1. Από http://nrdisaster.blogspot.com/
  Tuesday, 14 October 2008
  Ελλάδα – Βουλγαρία – Τουρκία: Η γειτονική καταστροφή
  Greece-Bularia-Turkey: The Disaster
  Η καλή συνεργασία ανάμεσα σε γειτονικές βαλκανικές χώρες είναι καθοριστικός παράγοντας στην επιτυχή αντιμετώπιση μιας καταστροφής και για το λόγο αυτό έχουν αναπτυχθεί μοντέλα συνεργασίας όπως το «Βαλκανικό Σύστημα Διαχείρισης Καταστροφών» η BIMS. Βασικός παράγοντας επιτυχίας του BIMS, με σειρά του, είναι το κατά πόσο γρήγορα οι γειτονικές χώρες από αυτήν που χτυπήθηκε η καταστροφή θα ενημερωθούν γρήγορα προκειμένου αυτές να προετοιμάσουν τοις δικές του υπηρεσίες να αντιμετωπίσουν μια καταστροφική κατάσταση, στη περίπτωση που αυτή κτυπήσει επίσης και τη χώρα τους. Για το λόγο αυτό από το Τμήμα Ιατρικής Φυσικής του Ευαγγελισμού αναπτύχθηκε για την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας εκπαιδευτικό φανταστικό σενάριο απελευθέρωσης ραδιονουκλιδίων σε χώρα της Βαλκανικής χερσονήσου. Το σενάριο αυτο με τίτλο «Το Τριεθνές: Η γειτονική καταστροφή» βοηθά να περιγράψουμε ένα επεξεργασμένο από εμάς σύστημα εγκύρου προειδοποιήσεως Balkan Early Warning System (BEWS).

  Το σενάριο εξελίσσεται, στο πρώτο μέρος, στο ήρεμο και ήσυχο Svilengrad (Свиленград) κοντά στα σύνορα της Βουλγαρίας με τη Τουρκία και την Ελλάδα. Στο ξενοδοχείο Svilena, έχουν καταλύσει τα μέλη μιας αρχαιολογικής ομάδας, η οποία έχει εντοπίσει κάπου εκεί κοντά ένα θρακικό τάφο.
  Η συμμετοχή στις ανασκαφές της γεωργικής σχολής της Φιλιππούπολης της Βουλγαρίας αλλά και ενός πυρηνικού επιστήμονα δημιουργούσε απορίες.
  Σε ένα όμως από τα δωμάτια στο οποίο επίσης κατέλυσε η ομάδα εντοπίστηκε μια μεγάλη πινακίδα η οποία έγραφε «Вътрешна тракийска революционна организация» ή «Εσωτερική Θρακική Επαναστατική Οργάνωση» μεταφραζόμενη στα ελληνικά. Πραγματι πριν πολλά χρόνια στο έδαφος της νότιας Βουλγαρίας και της Δυτικής Θράκης δρούσε μια επαναστατική οργάνωση με το όνομα αυτό στόχος της οποίας ήταν η μέσα από τρομοκρατικές ενέργειες ένωση των περιοχών της νότιας Βουλγαρίας και Δυτικής Θράκης μέχρι το ποταμό Struma ανεξάρτητα της εθνικότητας αυτών που ζούσαν μέσα σε αυτές προκειμένου να κερδίσει, μέσα από την επανάσταση, πλήρη πολιτική ανεξαρτησία.
  Εκείνη τη στιγμή σε άλλο ξενοδοχείο, κάπου κοντά, μια ομάδα της Βουλγαρικής Ασφάλειας έχει καταλύσει και προσπαθεί να λύσει το γρίφο της παρουσίας πυρηνικού επιστήμονα σε αρχαιολογική ανασκαφή, η οποία ανασκαφή μάλιστα καθοδηγείται από Γεωργική σχολή! Μαζί τους και σε ρόλο παρατηρητή ευρίσκεται αξιωματούχος την Ιντερπόλ οποίος έχει να λύσει. το μυστήριο της παρουσίας στις ανασκαφές ενός καταζητούμενου από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ για συμμετοχή σε τρομοκρατικό σχέδιο εναντίον του στρατού της μοναδικής υπερδύναμης.
  Εν τω μεταξύ από χτες τις πρώτες πρωινές ώρες στη περιοχή άρχισαν να καταγράφονται ισχυρές, βροχοπτώσεις. Χιλιάδες σπίτια πλημμύρισαν και οι αρχές αναστατωμένες κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μεγάλη περιοχή νότια της Φιλιππούπολης που φτάνει μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Οι χειμαρρώδεις βροχές ανάγκασαν ποταμούς να φουσκώσουν, σπίτια να πλημμυρίσουν αλλά και καλλιεργήσιμο εκτάσεις να χαθούν κάτω από το νερό, με σοβαρές επιπτώσεις στη γειτονική Ελλάδα και την Τουρκία.
  Η διέλευση των οχημάτων σταμάτησε στα σύνορα Βουλγαρίας τόσο με τη Τουρκία όσο και με την Ελλάδα με την μεγαλύτερη επιβάρυνση να έχει ο διασυνοριακός σταθμός Kapitan Andreevo. Ο Meric όπως ονομάζεται ο ποταμός Έβρος στη Τουρκία πλημμύρισε την εθνική οδό της χώρας του σε μεγάλο μήκος της. Μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι ήδη σε ισχύ στη διασυνοριακή περιοχή που σχηματίζουν τα τρία κράτη με επίκεντρο το Κασκοβο ενώ ο κυβερνήτης της επαρχίας Edirne από τη πλευρά της Τουρκίας που συνορεύει με τον Έβρο είναι έξαλλος και κατηγορεί Βουλγαρία, ότι αφήνει επίτηδες επικίνδυνα ποσά ύδατος μέσω των υδροφράγματων με συνέπεια να πλημμυρίσει μια ολόκληρη γειτονιά στην πόλη Edirne, και να καλυφθούν με νερά καλλιεργήσιμες εκτάσεις κατά μήκος του ποταμού που χρησιμεύει ως σύνορο ανάμεσα στις δυο χώρες.
  Η κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί στη περιοχή του Εύρου παρουσιάζει πολλές ιδιομορφίες στην αντιμετώπιση της, κενά στις διαδικασίες επέμβασης, ελλείψεις στη συνεργασία ανάμεσα στους φορείς και ημιτελείς μέχρι ανεπαρκείς συνεργασίες ανάμεσα στις επεμβατικές ομάδες των τριών χωρών. Η ελληνική πολιτική προστασία μετά από την εμπειρία που απόκτησε στην προετοιμασία κατά τους ολυμπιακούς αγώνες καλύτερα εξοπλισμένη και διοικούμενη σε τέτοια θέματα έχει πολύ σημαντικά εργαλεία και υψηλή τεχνολογία αντιμετώπισης καταστροφών αλλά και έχουν επίσης δημιουργήσει την απαραίτητη τεχνογνωσία που απαιτείται σε ένα πολύπλοκο βαλκανικό περιβάλλον.
  Τα προβληματικά βαλκανικά αντανακλαστικά μαζί με τεχνολογικά και οικονομικά καθυστερημένες κοινωνίες κάποιων χωρών εμποδίζουν την εφαρμογή μιας τόσο υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας όπως της ελληνικής στο τριεθνές Ελλάδα Βουλγαρίας Τουρκίας με το πρόβλημα να εντοπίζεται στο κατά πόσο οι γειτονικές χώρες προς την Ελλάδα θα μπορέσουν να δεχθούν και εφαρμόσουν επίσης τόσο υψηλή τεχνολογία αντιμετώπισης καταστροφών.
  Ενώ τω μεταξύ κινητή μονάδα του Ελληνικού Στρατού με πολύ προηγμένο εξοπλισμό ΡΒΧ και ειδικευμένο προσωπικό που ευρίσκεται έξω από το χωριό Πλατύ. Τόσο η επιχειρησιακή όσο και η Planning/Intelligence έχει πιάσει ήδη δουλειά και περιμένουν τη CBRN που στέλνει το αρχηγείο του ΝΑΤΟ. Οι πληροφορίες λένε ότι επίκειται απελευθέρωση ενός πυρηνικού η ραδιολογικού παράγοντα κάπου στη περιοχή χωρίς να γνωρίζουν με ποια μορφή και ποτέ θα συμβεί και σκοπεύουν και θα απαιτηθεί έλεγχος και επικοινωνία με όλες τις πολιτικές μονάδες. Για το λόγο αυτό στην επικοινωνία ο στρατός θα χρησιμοποιούμε το «Κώδικα» δημόσιας υγείας σε καταστροφές όπως αναπτύχθηκε μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες.
  Την ίδια στιγμή στο ξενοδοχείο Thraki Palace Hotel ο ειδικός αντιμετώπισης καταστροφών του ΟΗΕ μαζί με τον υφυπουργό Υγείας της Ελλάδος, αρμόδιο σε θέματα Δημόσιας Υγείας και το διοικητή του Κέντρου Πυρηνικών «Ο Δημόκριτος» προσπαθούν να εκτιμήσουν τη κατάσταση. Η κλοπή από το πυρηνικό εργοστάσιο Κοζλοντουι και οι συνέπειες στο πληθυσμό από έκθεση σε ακτινοβολία τους απασχολούν.
  Εν τω μεταξύ ειδική επιτροπή στη Αθήνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τρομοκρατική επίθεση αναμένεται κάποια στιγμή σήμερα με χώρο τη νότια Βουλγαρία κοντά στην χωριό Svilengrad. Οι ελληνικές αρχές ασφάλειας υπέβαλαν ήδη αίτημα για βοήθεια από την ομάδα «αντιτρομοκρατικής κρούσης». Το Συμβούλιο των μονίμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ εκτίμησε τη κατάσταση και αποφάσιζε να εγκρίνει την αίτηση για βοήθεια. Tο στρατιωτικό αεροπλάνο στη Νατοϊκή Βάση στη Γερμανία με την ειδική ομάδας αντιμετώπισης τρομοκρατικών επιθέσεων πάσης φύσεως ευρίσκεται στον αέρα κατεύθυνση τα Νότια Βαλκάνια.
  Κάποιες πληροφορίες όμως φανέρωσαν το χώρο που είχαν κρύψει τα πυρηνικά που είχαν κλέψει από το Κοζλοντουι: τα ερείπια του βυζαντινού φρουρίου Neutzikon. Η ομάδα της ασφάλειας όμως που μετέβη εκεί παγιδεύτηκε επειδή η περιοχή είχε μολυνθεί από τρομοκράτες με ραδιενεργά και δεν μπορούσε να κινηθεί από τη θέση που βρισκόταν. Η τρομοκρατική ομάδα κατέφερε έτσι να ξεφύγει, έφτασε σε μια γέφυρα του ποταμού Μαριτσα στην οποία αφού τοποθέτησε τα κλεμμένα ραδιενεργά την ανατίναξε μολύνοντας το ποταμό με ραδιενέργεια και δημιουργώντας έτσι το πρώτο «πυρηνικό ποτάμι» στην ιστορία.
  Ειδική ομάδα του ΝΑΤΟ από το αεροπλανοφόρο που ευρίσκεται στο Θρακικό πέλαγος έστειλε ειδική ομάδα CBRN και ένα ρομπότ ανιχνεύσεως ακτινοβολιών. Εν τω μεταξύ οι καταρρακτώδεις βροχές στη περιοχή συνεχίζονται με το ποταμό Έβρο να έχει σε πολλά σημεία υπερχειλίσει προκαλώντας μεγάλες ποσότητες ραδιενεργών υδάτων να μολύνουν μεγάλες αγροτικές περιοχές. Ο αρχηγός της ΕΥΠ φοβάται ότι η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη και ότι ίσως τώρα φαίνεται ο πραγματικός στόχος των τρομοκρατών «η πρόκληση έντασης μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας. Το ΦΑΞ προειδοποιούσε.
  «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΜΟΛΥΝΘΗΚΕ ΜΕ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΝΕΡΑ ΑΠΟ ΠΟΤΑΜΟ ΕΒΡΟ. ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ. ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΡΞΗ ΕΧΘΡΟΠΡΑΞΙΩΝ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ» Περισσότερες όμως πληροφορίες πάνω στο σενάριο «Το Τριεθνές: Η γειτονική καταστροφή» μπορείτε να πάρετε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 196, Αθήνα). Για τις πυρηνικές και ραδιολογικές παραμέτρους του από το Τμήμα Ιατρικής Φυσικής του «ΠΓΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» (Υψηλάντη 45-47, Αθήνα).
  Από http://nrdisaster.blogspot.com/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s